6.2 Calculation of service prices

From Tycoon Online
Revision as of 21:05, 26 May 2008 by Nrg1664 (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Go to the Index. Help Files Index Page

Every midnight the calculation of the price of the services take place. Prices vary from city to city.

Service prices are based on how many factories and shops compared to the number of offices there is in a city.

Factories and shops are worth 70-90 points, while offices are worth 90-110 points.

When comparing shop points and office points, a percentage is calculated, and every percent results in a 10 iKr change to service prices. If there are more shop points, service prices rise, and if there are more office points, they fall.

After this calculation, every service price can be changed between +/- 25% depending on how many hours of each service has been charged.

The example below illustrates how the service pricing system functions.

In the city Helsingborg there is 170 factories, 60 shops and 90 offices. Last 24-hour period the following was charged: 60 hours of Web design, 70 hours of advertising, 90 hours of Blood sampling, and 60 hours of Dressing. In total, there is 4 different offices in the game, meaning there is 4 different service types.
How many points are the factories and shops worth in Helsingborg?
One factory or shop is worth 70-90 points, and in this case, we calculate using 80 points per factory or shop.
170 factories x 80 points + 60 shops x 80 points = 13600 points + 4800 points = 18400 points

How many points are the offices worth in Helsingborg?
Each office is worth 90-110. In this case, we calculate using 90 points per office.
90 offices x 90 points = 8100 points

What is the service price calculation percentage?
18400 factory and shop points / (18400 factory and shop points + 8100 office points) = 69%
What then will the base price of services be?
69 x 10 iKr = 690 iKr/hour
How much will the prices change depending on how many hours of each service has been charged?
0.25 x 690 = 173 iKr
How many hours will be charged?
60 hours + 70 hours + 90 hours + 60 hours = 280 hours
What will the average amount of hours charged be?
280 hours / 4 offices = 70 hours
What will the price of Web design be?
(70 - 60) / 70 = 0.142 x 173 = 25 + 690 = 715 iKr
What will the price of Advertising be?
(70 - 70) / 70 = 0 x 173 = 0 + 690 = 690 iKr
What will the price of Blood sampling be?
(70 - 90) / 70 = -0.285 x 173 = -49 + 690 = 641 iKr
What will the price of Dressing be?
(70 - 60) / 70 = 0.142 x 173 = 25 + 690 = 715 iKr



Go to the Index. Help Files Index Page
Go Back 6.1 Calculation of market prices
Next Article 6.3 Special times of day